Sommarens stora solskyddsguide

Äntligen solsken! Men hur viktigt är det egentligen med SPF, och hur gör man? Med KICKS stora solskyddsguide kan du njuta av soliga dagar – utan att skada huden.

Vilken solskyddsfaktor behöver jag?

Hur hög solskyddsfaktor du ska välja beror på hur solkänslig du är, och hur mycket du vistas i solen.

– Det är stor skillnad mellan SPF 10 och 50. Vi hudläkare rekommenderar ett solskydd med minst SPF 30, helst 50, och rekommenderar också att du undviker solen helt mitt på dagen, då strålarna är som starkast. Skydda också gärna huden med kläder och solhatt. Det viktigaste är att se solskydd som ett komplement och inte som ett sätt att förlänga vistelsen i solen, tipsar Maria Brolin, specialistläkare i dermatologi (medicinsk vetenskap om huden).

Hur mycket solkräm behöver jag?

De vanligaste misstagen vi gör i solen är att vi använder för lite solskyddkräm och att vi inte smörjer in oss tillräckligt ofta. Det betyder att vi inte får det skydd som står angivet på flaskan.

– Du behöver först och främst smörja in dig i god tid innan du går ut i solen. När du sedan svettas och rör dig skavs cremen bort från huden. Därför behöver du med jämna mellanrum bättra på med mer solskydd under dagen, säger Maria Brolin. Läkemedelsverkets rekommendation är att du smörjer in dig minst varannan timme – och efter varje gång du har badat.

Mousse, kräm eller spray - vad ska jag välja?

Det är upp till dig! Är produkten smidig att använda och känns skön på huden är det större chans att du använder den, vilket är det allra viktigaste när det gäller solskydd.

Funkar spf-krämen från förra året?

Solkräm har, som alla kosmetiska produkter, ett bäst före-datum, som oftast är 6-12 månader efter att produkten har öppnats. Om solkrämen förvaras varmt, till exempel i ett badrum, åldras den dock ännu snabbare. Förvara därför alltid solskyddsprodukter mörkt och svalt, och köp nya när de passerat bäst före-datumet.

Stämmer det att nanopartiklar i solskydd är cancerframkallande?

Specialistläkaren Maria Brolin menar att det inte finns någon anledning till denna oro som en del har. – Det finns inga belägg för att solskyddsmedel skulle kunna ha någon skadlig effekt genom upptag via huden. Nanopartiklarna i solskyddsprodukter är i själva verket ganska stora och lägger sig som en skyddande hinna på ytan av huden. De är helt enkelt för stora för att ta sig ner i huden och in i kroppen.

Min dagcrem/foundation innehåller SPF15, det räcker väl som skydd?

Dagcremer och makeup kontrolleras inte på samma noggranna sätt som solskyddsprodukter, eftersom de inte tagits fram för att primärt skydda mot sol. Därför ger de inte samma skydd som en solkräm. Oftast använder vi också mindre mängd dagcreme och foundation. Om du ska vara ute i solen behöver du en ordentlig solkräm för att vara tillräckligt skyddad!

Behöver jag solskydd när jag blivit brun?

Ja, det behöver du absolut! En av de vanligaste myterna när det gäller solskydd är att solbränd och mörk hud inte behöver skyddas. Men du kan dessvärre dra på dig solskador utan att huden blir bränd. Med andra ord behöver du antagligen alltid högre SPF än du tror, även när du redan har en jämn solbränna. Solskyddsfaktor skyddar dig nämligen inte bara från att bli bränd, den minskar också risken för pigmentfläckar, för tidigt hudåldrande och hudcancer.

Text & bild: kicks.se